Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν, μάλιστα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Αλμπερτ Σάαλ του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ, επανεξετάζοντας στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας από... τη δεκαετία του 60!
Σύμφωνα με την ανατρεπτική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, η Σελήνη διέθετε αρχικά περίπου ίση ποσότητα νερού με αυτή που έχει σήμερα η Γη!
Το μεγαλύτερο μέρος του -περίπου το 95%- εξατμίστηκε στο Διάστημα, ωστόσο υπάρχει ακόμη μία ποσότητα στο υπέδαφος και ίσως στην επιφάνεια περιοχών τις οποίες δεν βλέπει ποτέ ο ήλιος.
Η κρατούσα θεωρία περί σχηματισμού του φεγγαριού θέλει ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη να έχει προσκρούσει στη Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε τα συντρίμμια της σύγκρουσης ενώθηκαν και τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ το οξυγόνο και το υδρογόνο χάθηκαν στο Διάστημα κάνοντας αδύνατη τη δημιουργία νερού.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τη NASA 40 πράσινα και πορτοκαλί κομμάτια ηφαιστειογενούς γυαλιού που προήλθαν από μάγμα του υπεδάφους, τα οποία είχαν συλλέξει οι αποστολές «Αpollo» κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70.
Δείγματα
Χρησιμοποιώντας μια βελτιωμένη εκδοχή της «φασματομετρίας μάζας δευτερογενών ιόντων» (SIMS), μίας μεθόδου που μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στοιχείων μέσα σε δείγματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στο κέντρο των δειγμάτων έως και 50 μέρη νερού ανά εκατομμύριο και λίγο περισσότερα στις άκρες τους.
Πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι η περιεκτικότητα του μανδύα της Σελήνης σε νερό έφτανε τα 750 μέρη ανά εκατομμύριο. «Αυτό δείχνει ότι το νερό υπήρχε στη Γη πριν από την τεράστια έκρηξη από την οποία σχηματίστηκε η Σελήνη», εξήγησε ο δρ Σάαλ.
Η επανεξέταση του ζητήματος της ύπαρξης νερού στη Σελήνη αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2008 με την εκτόξευση του Lunar reconnaissance Orbiter της NASA, αλλά και το 2009 από το Lunar Crater Observation.
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Την πιο ακριβή και δύσκολη επιχείρηση στον «κόκκινο πλανήτη» σχεδιάζουν από κοινού Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018 θα ξεκινήσει η αποστολή δειγμάτων της αρειανής επιφάνειας στη Γη, μία επιχείρηση η οποία αναμένεται να φέρει στον πλανήτη μας ένα δείγμα 500 γραμμαρίων και να διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια.
«Το 2018 θα ξεκινήσει η εποχή της αποστολής Mars Sample Return», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA και διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη, Νταγκ Μακ Κουίστιον. «Η αποστολή αποτελεί μεγάλη πρόκληση που απαιτεί τη συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής τουλάχιστον», σχολίασε ο Στεφάν Ζανισέφσκι, αναπληρωτής διευθυντής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES).
Σε 10 χρόνια από σήμερα ένας αμερικανικός πύραυλος Atlas Α551 θα εκτοξευθεί για να μεταφέρει μία άκατο, η οποία θα προσεδαφιστεί στον «κόκκινο πλανήτη» και θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Στη συνέχεια η άκατος θα αναχωρήσει με το Οχημα Ανόδου και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Αρη.
Τα δείγματα θα παραδοθούν σε τροχιά σε ένα άλλο σκάφος που θα έχει αναχωρήσει το 2019 με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 ECA. Το διαστημικό αυτό σκάφος θα μπει σε γήινη τροχιά και θα ρίξει τα δείγματα μέσα σε ένα Οχημα Επιστροφής, το οποίο τελικά θα προσγειωθεί. Το κόστος της αποστολής θα κυμανθεί από 4,5 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
searching for water and life on mars

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ON-LINE TV
VANGELIS -CONQUEST OF PARADISE
VANGELIS '' METHODEA - FOR NASA MISSION MARS ODYSSEY 2001
VANGELIS '' CHARIOTS OF FIRE ''
Ετικέτες
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ (27)
- ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (1)
- ΠΕΡΒΑΛΛΟΝ (1)
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (20)
- ΤΕΧΝΕΣ (3)
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (2)
- ΥΓΕΙΑ (14)
- KOΡΥΦΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (1)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΣΤΟ petrospetroy@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου